Sejarah Penubuhan

Ditubuhkan pada 2015 untuk membantu perkembangan anak-anak

Nuha Kids ditubuhkan pada tahun 2015 oleh Puan Nurul Sheriena Musa yang merupakan seorang Terapis Cara Kerja (Occupational Therapist).
Pada mulanya atas dasar minat yang sangat mendalam terhadap memberi Pendidikan Terapi, beliau mengambil langkah untuk memulakan Sesi Terapi Rumah ke Rumah di Melaka di mana beliau pulang ke Melaka setiap minggu semasa bertugas sebagai Pensyarah Junior di sebuah Kolej Universiti.
Setelah hampir Dua tahun, beliau mula berkhidmat di sebuah Sekolah Swasta. Beliau masih meneruskan Khidmat Terapi beliau di hujung minggu.
Setelah hampir Lima Tahun berkhidmat di Sektor Swasta beliau menubuhkan menubuhkan Nuha Kids atas permintaan ibubapa sekitar Kajang pada tahun 2015 dengan membuka Program Klinik.
Sambutan untuk Program Terapi beliau mendapat sambutan sehingga Ibubapa meminta beliau untuk menawarkan Program Sekolah untuk anak anak bekeperluan Khas.
Alhamdulillah bermula dengan Kepercayaan mahu menyebarkan Ilmu dan Kasih Sayang ke Masyarakat adalah titik Permulaan sebuah warkah Perjuangan untuk mendidik anak dari awal.
Nuha kids menawarkan khimat Sekolah Swasta Pendidikan Khas di bawah Program Nuha Kids Care dan Sekolah Pra-Sekolah Swasta di bawah Program Nuha Play Lab. Selain itu Nuha Kids mewujudkan sebuah platform untuk Ibubapa dan pendidik mendapatkan Barang Mainan Stimulasi Awal di Kitz @ Nuha. Selain itu Nuha Kids percaya bahawa Ibu Bapa merupakan Guru Pertama anak di mana Latihan berupa Bengkel dan Sesi Perkongsian bersama Terapis.
Kenapa Kami

Modul Utama Nuha

  • Main & Meneroka (2M)
  • Moral & Mengaji (2M)
  • Menulis , Mengira , Membaca (3M)
Image
2M yang pertama adalah asas kepada perkembangan Sensori dan Refleks dimana ketika aktiviti Main & Meneroka , setiap anak diberi peluang untuk bergerak sebanyak mungkin mengikut keperluan & kehendak mereka. Adaptasi diberikan kepada mereka bagi membantu mereka Main & Meneroka di dalam sempadan yang ditetapkan. Selain itu perkembangan lain seperti Kemahiran Motor Kasar , Motor Halus , Persepsi Visual turut diberi rangsangan melalui aktiviti Main & Meneroka yang disediakan.
Image
Dewasa ini ramai anak-anak menghadapi isu untuk memahami nilai-nilai murni serta mengaplikasikan di dalam kehidupan harian. Ramai juga anak-anak yang masih tidak dapat mengawal Tingkah laku dengan teknik positif. Perkembangan 2M yang seterusnya adalah kepada Connection melalui aktiviti Moral & Mengaji. Aktiviti aktivti yang lebih berfokuskan regulasi emosi dan tingkah laku positif akan dapat membantu mematangkan Otak Limbik yang mengawal Tingkah Laku, Memori dan juga Tabiat seseorang. Stimulasi ini amat penting diberi seawal umur 1 sehingga 5 tahun yang membentuk personaliti seseorang.
Image
Menjadi harapan setiap Ibu Bapa anak-anak sukses di dalam Akademik. Rangsangan seterusnya yang menfokuskan rangsangan ke bahagian Neurokorteks di mana rangsangan Akademik dan Kognitif diberi bagi membantu pelajar Menulis , Mengira , Membaca serta lebih berdikari di dalam kehidupan seharian. Perkembangan 3M pelajar akan lebih lancar sekiranya bahagian Otak asas telah diberi rangsangan awalan.
Need help? Let's chat with us!

We are here to help you! Do not hesitate to ask us anything. Click below to start chat.

Customer Support

Customer Service

Online

Customer Service

Hi! Can I assist you 00.00